[Διαστάσεις] Το στοίχημα της γενιάς τους – Κόσμος

[Διαστάσεις] Το στοίχημα της γενιάς τους – Κόσμος.

 

Του Μιχάλη Μητσού

“Αν παραλάμβανε εκείνος το Νομπέλ, δεν θα έλεγε τετριμμένα πράγματα ούτε θα παίνευε το σπίτι του, αλλά θα συμπλήρωνε το σκεπτικό της Επιτροπής διατυπώνοντας ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης. Και ιδέες έχει πολλές. Γιατί η Ευρώπη είναι δικό του στοίχημα, στοίχημα της γενιάς του.

Θα μπορούσε μάλιστα να μην πάει μόνος του στις 10 Δεκεμβρίου στο Οσλο. Θα μπορούσε να συνοδεύεται από έναν άλλο κοσμοπολίτη, έναν άλλο παθιασμένο Ευρωπαίο, που κατά σύμπτωση είναι γεννημένος την ίδια χρονιά με εκείνον, το 1929: τον Τζορτζ Στάινερ. Εξηγώντας πριν από μερικά χρόνια σ’ έναν ιταλό δημοσιογράφο γιατί επέλεξε να ζήσει στην Ευρώπη, παρόλο που σπούδασε στην Αμερική και ζουν εκεί τα παιδιά του και τα εγγόνια του, ο Στάινερ ανέφερε δύο λόγους: «Ο ένας είναι η αγάπη μου για τις γλώσσες. Ο δεύτερος, πολύ βαθύτερος και πιο αποφασιστικός, έχει να κάνει με τις εβραϊκές ρίζες μου: το να μείνω σε ένα μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, μου έλεγε ο πατέρας μου, θα σήμαινε πως νίκησαν οι Ναζί, οι οποίοι είχαν ορκιστεί πως κανείς Στάινερ δεν θα διδάξει ποτέ σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο».

Δύο 83χρονοι, ένας Γερμανός κι ένας Εβραίος, να παραλαμβάνουν το Νομπέλ Ειρήνης στο όνομα της Ευρώπης: είναι ανατριχιαστικό, είναι συγκλονιστικό, είναι η ουσία του οράματος του Σουμάν, του Μονέ και του Σπινέλι.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s